Hoe zou het nog zijn met... B-and-Bee?

Een nachtje op hotel, er lijkt op het eerste gezicht niet veel aan. Maar wat als dat ‘hotel’ de vorm heeft van een honingraat? Wat oorspronkelijk bedoeld was als wild idee van de Gentse sociale werkplaatsen Compaan en Labeur, mocht al snel op heel wat enthousiasme rekenen van Innotek en daarna ook van de festival- en recreatiesector. Dit resulteerde uiteindelijk in de oprichting van B-and-Bee NV.

In 2013 organiseerde IN-C, een organisatie die sociale ondernemers ondersteunt, een conferentie voor de sociale economie. Het is hier dat het projectidee van B-and-Bee voor de grap werd ingediend. “Ron Hermans van Labeur en ik waren samen aanwezig op het event in functie van ons eerste samenwerkingsproject, het stadslandbouwrestaurant Le Petit Botanique in Gent”, vertelt initiatiefneemster Barbara Vanthorre van Compaan.

 

“We dienden er voor de grap het projectidee van B-and-Bee in, omdat we er beiden kansen in zagen voor de tewerkstelling van onze doelgroep. Het idee bestond uit een mobiele, gestapelde en modulaire slaapplaats die qua vormgeving sterk refereert naar de honingraatstructuur in een bijenkorf, ideaal voor op festivals en events. Waar Compaan kon ingezet worden voor de schoonmaak en ontbijtservice, kon Labeur de productie, opzet en afbraak van de cocons verzorgen.” Verbazingwekkend wonnen Barbara en Ron met hun idee de Instant Innovation Award. Bovendien kwam er ook meteen veel belangstelling vanuit de festivalwereld.

 

Van idee naar volwaardig product

Om het idee om te zetten in een volwaardig product, hadden de Gentse maatwerkbedrijven nood aan externe ondersteuning. Tijdens deze ‘reis’ werden ze bijgestaan door Innotek coach Marc Bogaert van One Small Step en het Mechelse designbureau Achilles Design dat de honingraten vorm gaf. Naast een internationaal patent werd er een IWT-subsidie t.w.v. 50.000 euro binnengehaald.

 

“Marc Bogaert zocht mee naar geschikte financiering en bood ondersteuning bij de oprichting van de spin-off van Compaan en Labeur”

 

gaat Barbara Vanthorre verder. “Daarnaast begeleidde hij ons bij de internationalisering en het verkennen van de bedrijfsevenementensector, inclusief het aanpassen van het businessplan. Ook bij de productie van de eerste serie cocons, het uitwerken van het operationeel plan en de samenwerking met een nieuwe partner bood hij ons de nodige ondersteuning. We hebben van hem veel geleerd. Ook vandaag de dag stelt hij als adviseur zijn kennis nog steeds ter beschikking en houdt hij de vinger aan de pols.”

 

Een nieuwe ondernemerswind

Voor de industrialisatie van het ontwerp was er nood aan een bijkomende partner met een ruime ervaring in de festivalwereld. Deze samenwerking liep niet over rozen, waardoor het hele B-and-Bee gebeuren een tijdje werd stopgezet tot er eind 2015 een nieuw perspectief tevoorschijn kwam. “Barbara Vanthorre contacteerde mij om het project nieuw leven in te blazen”, vertelt huidig gedelegeerd bestuurder Christoph Melckenbeeck. “Vanaf dat moment ben ik meteen beginnen zoeken naar financiers en partners die vandaag de dag meewerken aan het verdere design en de industriële bouw van de slaapunits. Naast de verhuur van slaapunits hebben we nu ook een verkoopactiviteit toegevoegd aan het ondernemingsplan. Hierdoor wordt de onderneming sneller zelfdragend en is er minder kapitaal nodig. Spin-off B-and-Bee NV werd uiteindelijk in september 2016 opgericht.”

 

Groeiend succes

Vandaag de dag is de onderneming druk in de weer om haar producten zowel op de camping- en recreatiemarkt als in de festival- en eventsector in de markt te zetten. “Op de twee Kompas Campings in Westende en Nieuwpoort kan je al slapen in onze units. Deze beschikken over een hoog kwalitatief bed-bankmeubel, elektriciteit, verwarming, USB-oplaadpunten en de nodige opbergruimte. Onze ambitie is om tegen de zomer van 2017 nog op een drietal andere campings aanwezig te zijn. Toeristen, fietsers en wandelaars zullen zo voortaan op verschillende plaatsen in België kunnen overnachten en genieten van een leuke vakantie in onze knusse honingraatvormige slaapcocons”, besluit bedrijfsleider Christoph Melckenbeeck tevreden. Initiatiefnemers vzw’s Compaan en Labeur zijn vandaag de dag aandeelhouder van B-and-Bee. Barbara Vanthorre beschikt over een zitje in de Raad van Bestuur.

 

    “Met de praktische, stevige en moderne slaapunits van B-and-Bee beschik je snel en eenvoudig over comfortabele slaapplaatsen.”