Hoe zou het nog zijn met... IPee?

Slimme sensoroplossingen voor toiletten

Producten ontwikkelen in opdracht van andere bedrijven is de core business van Edmire BVBA. Toch had het bedrijf al langer de ambitie om ook eigen producten te ontwikkelen. Een samenwerking met de elektronica-ingenieurs van Actur BVBA zorgde ervoor dat het plan werd omgezet in realiteit.

“Actur speelde met het idee om slimme sensoroplossingen voor urinoirs te ontwikkelen en te produceren”, vertelt IPee bestuurder Jan Schoeters.

 

 

“Deze sensoren maken het mogelijk om de waterhoeveel voor reiniging af te stemmen op de behoefte: weinig water wanneer er dikwijls wordt gespoeld, meer water wanneer er maar af en toe wordt gespoeld. Dit alles zorgt voor verstandig watergebruik, een verbetering van de hygiëne en een kostenvermindering.”

 

De haalbaarheid van de sanitaire technologie had Actur reeds in eigen beheer aangetoond. Het idee moest echter nog vertaald worden naar een commercieel product. “Aangezien het steeds onze droom is geweest om ook eigen producten te ontwikkelen, zijn we een samenwerking met Actur aangegaan. Met de hulp van een IWT-subsidie slaagden we erin het product vorm te geven. Waar Actur instond voor de elektronica engineering, zorgden wij voor de productontwikkeling.”

“In de nabije toekomst willen we fors blijven investeren in nieuwigheden om zo ons huidig productgamma verder uit te breiden en te optimaliseren.”

 

Geschikte investeerder

IPee specialiseert zich in de ontwikkeling en productie van intelligente sanitaire technologie. Dit is heel anders dan een bedrijf in de dienstverlenende sector dat slechts een beperkte hoeveelheid investeringen nodig heeft om op te starten. “IPee is ambitieus en bevindt zich in een productieomgeving die ook nog eens internationaal is. Dit is aanzienlijk kapitaalintensief.” Om deze uitdaging aan te gaan, deden Jan Schoeters en co een beroep op de externe ondersteuning van Innotek, dat IPee mee hielp uitbouwen.

 

“Maurice Mergeay, coach bij Innotek, nam het financieel plan onder de loep en stemde het af op onze bedrijfsstrategie”

 

gaat Jan Schoeters verder. “Vervolgens bepaalde hij mee de strategie om het nodige kapitaal op te halen. Uiteindelijk kwamen we zo terecht bij onze investeerder Ronald Kerckhaert die intussen mee zijn schouders heeft gezet onder ons bedrijf. Als voormalig CEO en eigenaar van Sax Sanitair beschikt hij over een ongelooflijke drive, een uitgebreide expertise en een ruim netwerk inzake sanitair. Door zijn toetreding in de structuur van het bedrijf werden ook de banden met de moederbedrijven losgekoppeld.” Ook vandaag de dag kan IPee nog steeds terugvallen op de onontbeerlijke expertise van Innotek-coach Maurice Mergeay.

 

Op weg naar een internationale doorbraak

Inmiddels is het eerste product van IPee verkrijgbaar bij de Belgische groothandel Sax Sanitair, Schrauwen en Lambrechts. Vanaf maart 2017 werd ook de grootste Belgische groothandel Van Marcke aan het lijstje toegevoegd. Daarnaast werd er een contract getekend met de grootste Duitse groothandel Cordes & Graefe en lopen er gesprekken met mogelijke partners in Nieuw-Zeeland, Australië en Thailand voor de uitvoer van het product.

“Naast mogelijke partnerships met tal van groothandelaars in diverse landen, zijn we intussen ook een samenwerking gestart met de Duitse producent Duravit en volgt er een ontwikkeling in opdracht van de Bill & Melinda Gates Foundation. In de nabije toekomst willen we fors blijven investeren in nieuwigheden om zo ons huidig productgamma verder uit te breiden en te optimaliseren. Genoeg uitdagingen voor de toekomst”, besluit Jan Schoeters. IPee bestaat momenteel uit een team van acht mensen. In 2017 plant het bedrijf een verdere personeelsuitbreiding.

 

Meer info: www.ipee.eu en www.spin-offs.be/IPee